Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Kirkehøjskoledag

NOV
11

Kirkehøjskoledag


Dato Lørdag d. 11. november 2023, kl. 10:30
Sted Paarup Sognegård, Solgårdsvej 40, 5210 Odense NV
Pris
150 kr.
Kirkehøjskoledag

Tilmeldingen åbner den 1. september.

Program

10.30Velkomst og fællessang
11.00Arvegods - giv visdom videre v/ Preben Kok
Når et menneske i 2023 har levet i over 70 år er det helt almindeligt at have samlet en masse nyttig viden, fortællinger og erfaring, som ofte har været givet videre i generationer. Det hele er blevet gjort tilgængeligt blandt andet gennem forældrene, familien, morgensangen, bibelhistorierne og bøgerne i skolen, den almene dannelse, kirkeklokkerne og den danske sangskat.  Det har været til gavn i både vanskelige og lykkelige situationer og kan kaldes for almengyldige ledsagehistorier eller arvegods. De yngre generationer i 2023 lever et liv som ofte baserer sig på at navigere i en individualistisk livsstil, hvor de fleste ønsker at være unikke. Mange af de værdifulde ledsagehistorier synes glemt, og der mangler ofte noget at læne sig op ad når livet brænder på. Preben Kok ønsker med foredraget at gøre opmærksom på hvad vi i nutiden går glip af, som for bare få år siden var alment gældende og som kan være særdeles værdifuldt arvegods at give videre til de næste generationer. Så kom og opdag, hvad der ligger af værdifulde erfaringer i dine gemmer – og i kirken. 
12.00Frokost (drikkevarer købes separat) 
13.00Modløber v/ Bent Jensen
Bent Jensen vil med udgangspunkt i sin opvækst i et indremissionsk miljø komme ind på, hvad denne opvækst kom til at betyde for hele hans senere akademiske virksomhed på danske universiteter. Den russiske forfatter Aleksander Solsjenitsyns opfordring til at sige nej til løgnen fandt en stærk klangbund i ham. Hans store værk Gulag Øhavet (1973) om det sovjetiske kzlejr- og slavearbejdersystem gjorde et uudsletteligt indtryk på ham som ung historieforsker i et ofte ukritisk venstreorienteret dansk forskermiljø. Han fik venner blandt sovjetiske dissidenter i Sovjetunionen, hvis skæbne også påvirkede ham stærkt. Det var derfor ikke tilfældigt, at han i 1984 vakte skandale i det danske forskermiljø med sin bog Stalinismens fascination og danske venstreintellektuelle, eller at han i 2004 offentliggjorde værket Gulag og Glemsel. Ruslands tragedie og Vestens hukommelsestab i det 20. århundrede. Han mener faktisk, at der er en forbindelse fra hans meget uakademiske opvækst til hans senere akademiske virksomhed.
14.00Kaffe med sødt
14.30

Musik v/ Povl Balslev & Mads la Cour Duo Mads la Cour og Povl Balslev er begge etablerede musikere i det danske musiklandskab, og de har spillet sammen i denne konstellation i mange år. Stemningsfuldt fortolker de sange og salmer fra vores store sangskat i salme- og højskolesangbogen på klaver og trompet. Povl Balslev har et bredt virke som både organist, pianist, korleder og komponist. Mads la Cour modtog i 2009 Léonie Sonnings Talentpris og spiller bl.a. med DR's Big Band.

16.00Tak for i dag